fredag 29 april 2011

Bollkudde

I inflyttningspresent fick jag av min syster den här fina bollkudden. Eftersom jag inte gjort den själv kan jag inte presentera en förklaring, men om man googlar "bollkudde" så hittar man lite olika artiklar och beskrivningar. Jag ska se om jag kan få tag på en bra beskrivning. Det sägs i handarbetskretsar att dessa bollkuddar är den nya innegrejen av inreda med. Vi får väl se.

Garnet är i alla fall Svarta Fårets raggsocksgarn.

torsdag 28 april 2011

Olydig koftfåll

Jag är Anna, senaste tillskottet till bloggruppen. Presentation kommer. Har under de två senaste veckorna stickat en kofta i gult plötulopi, en typ av isländskt garn som inte är tvinnat, utan närmast ihoptovat. Jag stickar ganska fort, och har inte stött på några större problem. Dock har ett problem jag har råkat ut för tidigare uppstått. Fållen hänger inte lydigt ner som den borde, utan viker upp sig. Jag vågar inte lita på att den kommer att lägga sig ner efter en tvätt. Någon som har ett bra tips på hur man kan lösa problemet?

onsdag 27 april 2011

Det allra lättaste...


Stickbloggar, handarbetsbloggar, husmorsbloggar och framför allt amerikanska dito handlar om hur fantastiskt någon med minimala redskap och maximalt antal olika material och färger skapar något som benämns "asch den här svängde jag ihop när jag satt och tittade på Så ska det låta". Det här är inte ett sånt projekt. Det här är det allra enklaste som går att göra med ett par stickor.

Detta är alltså en stickad variant av en (eller flera stycken snarare) bomullspadd. En sådan som i alla fall jag använder till ansiktsrengöring. Jag har en genomsnittlig förbrukning på två paddar per dag så när jag såg mönstret tänkte jag att det här var precis vad jag behövde göra i stället för något av mina andra evighetsprojekt som jag påbörjar men aldrig avslutar.

Det är endast räta maskor, så det är verkligen det fantastiska nybörjarprojektet. Garnet är ett bomullsgarn som går att tvätta i 40 grader, vilket är praktiskt om padden är tänkt att användas mer än en gång.

Garnet heter Paris och kommer från Garnstudio och på deras hemsida går det också att hitta mönstret.

Kuddöverdrag

Hittade fina tyger på IKEA häromdagen och tänkte försöka mig på att sy nya kuddfodral. Jag har ett vagt minne av att jag i syslöjden i mellanstadiet sydde ett örngott, så det borde väl gå bra?



Det finns en symaskin här hemma, men jag har aldrig använt den. Min senaste erfarenhet av symaskiner är att nålen gick sönder när jag lånade pappas och det är minst 5 år sen.

tisdag 26 april 2011

Presentation av bloggare: Therese

Det var inte ens ett år sedan jag lärde mig sticka, men jag har tagit igen det väl. Jag har kastat mig över både garn, stickor och diverse skojiga tillbehör och lärt mig massor på kort tid. Jag har även lärt mig virka något sånär. Det är ungefär de olika typerna av handarbete jag sysslar med - stickning och virkning. Ibland får jag infall att brodera, sy, baka eller pyssla i största allmänhet också.

Jag bor i Broby i Skåne och är 24 år gammal. Jag har varit engagerad i olika föreningar och organisationer i många år, men har inte ägnat mig jättemycket åt att blanda handarbetet med aktivism. Inte än.

Man skulle kunna hävda att jag inte syns på den här bilden p.g.a. de enorma brillorna - men faktum är att jag bor i dem under hela sommaren eftersom jag är a) cool och b) ljuskänslig som attans.

Påskpyssel: Äggfärgning

När jag var liten var påsken en riktigt stor grej, i stil med jul. Precis som på julen fick jag åka till Brantevik och fira med mormor och morfar. Min mormor gjorde alltid så fantastiskt snygga färgade ägg, som vi sen använde till påsklekar som "picka ägg" och "rulla ägg i backen".

Numera firar jag påsk i östergötland med min sambo och hennes familj, ett utmärkt tillfälle att introducera lite nya traditioner alltså. Jag bestämde mig för att färga ägg lite annorlunda än min mormor (som gör så snygga ägg så att det inte är nån vits att tävla med dem), hon färgar enbart med lökskal och blommor. Jag testade lite andra färger.

Det här är vad jag använde
  • Kravmärkta ägg 
  • Rödkål
  • Gurkmeja
  • Lökskal
  • Vinäger
  • Salt
  • Gummiband
Blå ägg
Skiva rödkålen i strimlor, lägg ner dem i en kastrull med vatten och låt koka upp och sen sjuda i ungefär 30 min. Sätt på gummiband på äggen, där gummibandet suttit blir det snygga ränder, jag testade även att sätta på blad och liknande, men det fungerade inte riktigt för mig.

Sila sen bort kålen och släng (eller ät) och lägg sen ner äggen och koka dem i badet.

Jag gjorde två varianter, den ena med vinäger och salt och den ena utan. Den med vinäger blev djupare blå och mer intensiv. Den utan blev vackert gråblå. Båda blev väldigt bra.
Att bara koka äggen i färgen gav inte riktigt den kraftiga färg jag ville ha, så jag lät dem svalna i färgbadet (dessutom ville jag ha äggen riktigt hårdkokta eftersom de var till lek). Då jag hade mindre vatten än jag tänkt från början täckte inte färgbadet äggen riktigt, så jag fick peta till dem lite då och då. I det ljusare badet märktes ingen skillnad men i det mörkare blev det snygga randeffekter. 


Gula ägg
Koka upp vatten, lite salt och ett par skvättar vinäger. Tillsätt ungefär 6 msk gurkmeja och rör om. Koka sen äggen i badet, och låt svalna i badet.

Var försiktig när du tar upp äggen, jag råkade gnugga lite på ägget och då föll färgen av.




Oranga ägg
Fäst lökskal med hjälp av gummiband runt äggen. Desto mer småbitar av lökskalet desto mer melerad blir färgningen. Koka upp vattnet och lägg i överblivna lökskal och sist de invirade äggen. Låt koka som du brukar göra.

De här äggen behövde verkligen inte ligga kvar i färgbadet, de fick färg direkt!

Jag experimenterade en del med rödbetsspad från inlagda rödbetor med, men den färgen satte sig aldrig och det slutade med att jag färgade om de äggen med lökskal istället.

Alla färgbaden fungerade utmärkt till urblåsta ägg med.

Efter att vi lekt färdigt med äggen skapade Sara ägg mosaik med skalen

måndag 25 april 2011

Händighet

Jag är verkligen inte händig. I alla fall inte när händerna ska ha något annat än stickor och virknål.

Trots detta faktum tänker jag försöka fixa till min gamla hurts för att kunna använda den som handarbetsförvaring. Problemet med hurtsen är att lådorna går i sönder med jämna mellanrum, så att man knappt kan dra ut dem. Med lim och spik ska detta åtgärdas.

Min tanke är sen att jag ska kunna använda lådorna till garn som jag inte just nu använder, till stickor, virknålar, saxar, nålar, knappar och allt det där som ligger strösslat över hela min lägenhet.


Symaskinen brukar få stå i en garderob och skämmas eftersom jag verkligen inte gillar att använda den, men än så länge hänger den med garnet. Så småningom vill jag pimpa själva utsidan av hurtsen också, så att den blir mer inspirerande.


/Therese

torsdag 21 april 2011

Var med och skapa!

Vill du vara med i handarbetsjuntan?

Vi som är med här är människor som handarbetar på olika sätt, olika mycket och på olika nivå. Det finns alltid möjlighet för fler personer att vara med, det viktiga är att du också handarbetar och att du vill vara med och blogga. Om du är ny och precis lär dig eller om du har hållit på sedan 1800-frösihjäl spelar ingen roll. Allt vi begär är att du är med och håller bloggen levande genom att posta regelbundet.

Vi som är med i handarbetsjuntan träffas med jämna mellanrum på Skype för att prata om bloggen och att inspireras till framtida inlägg.

Om du är intresserad så skicka ett mejl till handarbetsjuntan@gmail.com där du presenterar dig lite (eventuellt med länk till annan blogg som du skrivit i).

Mormorstriangelgirlang


Borde jag hitta ett bättre ord för det jag har skapat? Möjligtvis.

För ett tag sen hittade jag det här inlägget, kom snabbt på att det är precis vad min balkong alltid har saknat. Här finns en beskrivning på hur mormorstrianglar skapas. Jag använde Järbos Molly garn, i min garnbutik finns de just nu för 17kr/nystan så det känns som ett prisvärt projekt.

Eftersom garnet är så tjockt och jag är lat så frångick jag mönstret lite, dvs att istället för att göra en luftmaska på sidorna av trianglen så gjorde jag två, i hörnen har jag gjort två eller tre luftmaskor beroende på hur hårt jag virkat för dagen. Oortodoxt ja, men det fungerar.

Tanken var från början att det skulle bli en stor girlang med ett kalas av färger, men jag sansade mig något och gjorde två olika istället.

Blev ruggigt nöjd.

En girlang till balkongen

Arbetar på att göra en girlang av mormorstrianglar.
Har letat efter garn ett tag och fastnade nu på Järbos Molly garn, det är i akryl, så jag tänker att det inte kommer att bli lesset av att hänga på min balkong. Och så är det tjockt! Det tar ingen tid alls att virka vilket är skönt med tanke på att det ska bli många trianglar.

Problemet är att jag visst inte tänkte så mycket när jag valde färger. Det är mycket... färg. Lite förskola över det hela. Men jag tänker att det blir glatt och positivt i sommar.